A Tisza nevében

filmajanlo 8Az ember alapvetően vizuális lény, így sokkal nagyobb hatást tud gyakorolni rá az, amiről nem csak tud, de képileg is láthatja. Ezt az elvet érzi saját bőrén az a néző, aki megnézi a Tisza nevében című filmet, amelyet a magyar-ukrán felmenőkkel rendelkező Ljasuk Dimitry természetfilmes készített, és magával ragadó módon ismerteti azt a szörnyű szennyezést, ami a Tiszán napjainkban is tapasztalható.

A tanú

filmajanlo78Bacsó Péter filmjét nem véletlenül tiltották be 1969 és 1979 között. A film a szocializmus éles kritikája, melyben a rendező tabuk nélkül mutatja be a kor jellemző tulajdonságait a fekete autótól való rettegéstől egészen az elvtársak „jórabírásáig”. A nyilvánvaló tények meghazudtolását, az egyén elnyomását, a lelki terror alkalmazását hűen mutatja be a szatíra. A keserű humor, valamint Kállai Ferenc és szereplőtársainak alakítása kultuszfilmmé tették az alkotást, melyet látva ízelítőt kaphatunk abból, ami a napjaink történelemkönyveiből kimaradt.

 

Tizenkét dühös ember

filmajanlo76A Tizenkét dühös ember egy régi és híres film, mely annak ellenére lebilincselő és izgalmas, hogy cselekménye végig egy helyszínen játszódik. De elsősorban nem az izgalmak miatt ajánljuk, hisz számos más izgalmas filmet ajánlhattunk volna még, hanem elgondolkodtató tartalma miatt. A benne szereplő esküdteknél tapasztalható sztereotípiák, félelmek, jellemek és szerepek - tehát mindazok, amik befolyásolják döntéseiket - teszik érdekessé e filmet, és mutatják meg, hogy mennyire is befolyásolva vagyunk, amikor fontos döntések előtt állunk. Jó ennek tudatában lenni, mikor ilyen szituációba kerülünk, hisz ez az egyik legfontosabb dolog, hogy döntéseink helyesek legyenek. Ehhez lehet segítség ez a tanulságos film és a benne szereplők jellemének kiismerése.

 

A rettenthetetlen

filmajanlo75Egy klasszikust ajánlunk a figyelmetekbe, melyet akkor is érdemes újból megnézni, ha már láttátok, mert megható, de egyben erőt adó és példamutató filmről van szó. Napjainkban sokan cikinek próbálják beállítani azt a fajta hősiességet, áldozatvállalást, bátorságot, amit ez a történelmi alapokon nyugvó alkotás bemutat. Azt a függetlenség utáni vágyat, azt a nemzetünk iránti szeretet, amit sugall a skót nép vagy épp a főszereplő, William Wallace és társainak a harca. Ne hagyjuk, hogy ez a fajta lekicsinylő szemléletmód az ilyen értékeket devalválja, hanem lebegjen szemünk előtt minden olyan ember példája, aki hőn szeretett hazájáért képes volt a meg nem alkuvásra és kész volt akár életét is feláldozni. És itt most mindegy, hogy egy skótról, egy lengyelről vagy egy magyar emberről beszélünk, önmagában ez a hűség példaértéke. A film azt is bemutatja, hogy mindig lesznek árulók körülöttünk, akiknek pl. az anyagiak fontosabbak, minthogy gerincesek maradjanak. Ez nem szabad, hogy elvegye a kedvünket, ellenkezőleg, tudnunk kell különbnek lennünk, az ő ártó szándékaik mellett is kitartanunk igazunk mellett.

 

Háború a nemzet ellen

filmajanlo71Jelenczki István filmje képes arra, hogy szemeket nyitogasson, ráébresszen sokakat, mi is zajlott le hazánkban az ún. rendszerváltás óta. Neves közéleti, nemzeti elkötelezettségű emberek közérthetően mutatják be azokat a folyamatokat, amelyek az elmúlt évtizedekben hazánkban lezajlottak és amelyek nehéz helyzetbe juttatták az országot. Csak úgy lehetünk sikeresek, ha ismerjük a kiváltó okokat, ismerjük azt, hogy mi ellen kell küzdeni. Akinek tehát kimaradt ez a film, minél előbb pótolja be, mert onnantól kezdve másképp fogja megítélni hazánk helyzetét.

 

Kapcsolat

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövess minket!