Barion Pixel

249034590 412381247036682 4479256740869031743 nEgy klasszikust ajánlunk a figyelmetekbe, melyet akkor is érdemes újból megnézni, ha már láttátok, mert megható, de egyben erőt adó és példamutató filmről van szó. Napjainkban sokan cikinek próbálják beállítani azt a fajta hősiességet, áldozatvállalást, bátorságot, amit ez a történelmi alapokon nyugvó alkotás bemutat. Azt a függetlenség utáni vágyat, azt a nemzetünk iránti szeretet, amit sugall a skót nép vagy épp a főszereplő, William Wallace és társainak a harca. Ne hagyjuk, hogy ez a fajta lekicsinylő szemléletmód az ilyen értékeket devalválja, hanem lebegjen szemünk előtt minden olyan ember példája, aki hőn szeretett hazájáért képes volt a meg nem alkuvásra és kész volt akár életét is feláldozni.

És itt most mindegy, hogy egy skótról, egy lengyelről vagy egy magyar emberről beszélünk, önmagában ez a hűség példaértéke. A film azt is bemutatja, hogy mindig lesznek árulók körülöttünk, akiknek pl. az anyagiak fontosabbak, minthogy gerincesek maradjanak. Ez nem szabad, hogy elvegye a kedvünket, ellenkezőleg, tudnunk kell különbnek lennünk, az ő ártó szándékaik mellett is kitartanunk igazunk mellett.

Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is. A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).