Barion Pixel

A fegyvertelen katona

Screenshot 2022 03 29 at 17.14.47
Nem az első Mel Gibson-mozit ajánljuk már: a rendezőt időnként ki is taszító hollywoodi közeg viszonylag ritkán produkál olyan termékeket, amelyeket a mélyebb mondanivalójuk miatt mi is jó szívvel tudunk ajánlani. A fegyvertelen katona viszont éppen ilyen, amely ráadásul igaz történeten alapul, ami mindig különösen érdekessé és jobban átélhetővé tesz akár egy könyvet, akár egy filmet.

A főhős, Desmond Doss a második világháború egyik legvéresebb csatájában, Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy tűz alatt tartott területről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Fontos, hogy szilárd ideáink ne vakítsanak el minket, ne essünk át az önálló gondolkodást már-már elvető fanatikusként a ló túlsó oldalára és megmaradjunk a józan ész talaján. Ugyanakkor úgy véljük, ez a történet szép példája az elvek mellett kiálló, tiszta hősiességnek.

Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is. A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).

 

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról