Barion Pixel

Szinte lehetetlen feladat: megpróbáljuk röviden összefoglalni a 2021-es tevékenységünket

1
Bár a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó intézkedések sajnos a mi tevékenységünket is korlátozták, ezért sok elképzelésünk megvalósítását kellett elhalasztanunk, így is nehéz röviden összefoglalni, mennyi mindennel foglalatoskodtunk az elmúlt évben. Szűkös anyagi forrásaink ellenére is aktívak voltunk, amelyet az alábbi összefoglaló is jól mutat.

 
Januárban számos intézménynek, civil szervezetnek, múzeumnak, iskolának ajándékoztunk Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség című 2021-es falinaptárunkból. Ezzel az apró ajándékkal, egy egész évben használható kiadvánnyal szerettük volna megköszönni a magyar kultúráért, oktatásért végzett áldozatos munkájukat.
 
„Visszajövök én egyszer még” címmel fotópályázatot hirdettünkamelyre több ezer szebbnél szebb kép érkezett. Célunk a versennyel az volt, hogy népszerűsítsük a Kárpát-medence természeti és épített látványosságait, és minél több embernek hozzuk meg a kedvét ahhoz, hogy a vírushelyzet elmúltával visszalátogasson ezekre a gyönyörű helyekre, ha pedig még nem látogatta meg, fedezze fel őket.
270282975 449256656682474 2623835493289404017 n
A járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a közösségi eseményeket, mégis szerettünk volna megemlékezni a Don-kanyar magyar áldozatairól. Felhívást tettünk közzé, amelyben arra biztattuk követőinket, hogy január 12-én egyénileg látogassanak el a lakóhelyük környékén található világháborús emlékműhöz és gyújtsanak egy gyertyát. Sok képet kaptunk ezekről a csendes megemlékzésekről, amelyeket itt lehet megnézni.
 
Véget ért saját szervezésű Honfoglaló-bajnokságunk, amelynek célja az volt, hogy egyszerre fejlesszük a tudásunkat és építsünk közösséget. A versenyen való részvétel mindkettőt szolgálta, hiszen a nevezők a méltán népszerű kvízjátékban mérhették össze tudásukat, fejleszthették magukat.
 
Februárban egy négy példányból álló, saját tervezésű, tartalmilag és küllemében is igényes könyvjelzősorozatot adtunk ki. A sorozat mindegyik példánya egy-egy neves történelmi személyiségünktől vagy írónktól származó idézetet jelenít meg grafikailag is illusztrálva.
 
Csatlakoztunk a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár könyvgyűjtő akciójához, melynek keretében több mint 1400 jó minőségű könyvet gyűjtöttünk rászoruló székelyföldi fiataloknak. Önkénteseinknek köszönhetően az ország szinte minden megyéjében gyűjtőpontot állítottunk fel: Kőszegtől Debrecenig, Salgótarjántól Szegedig, Lentitől Sárospatakig közel 50 helyen lehetett leadni az ajándékba szánt olvasmányokat.
270486325 450246876583452 3004155813198111657 n
Saját videóval készültünk március 15-re, emlékezve az 1848-49-es eseményekre és hősökre. Ne feledjük, rajtunk múlik, hogy a jövő nemzedéke hogyan nő fel, mennyire lesz életükben meghatározó érték a hazaszeretet. A videó ide kattintva tekinthető meg.
 
„A nemzeti színek körülölelnek” címmel kreatív alkotói pályázatot hirdettünk a magyar trikolór témakörében. A verseny egyik célja volt, hogy megmutassuk, milyen sok helyen köszönnek vissza a nemzeti színek a mindennapokban, másrészt pedig arra buzdítottuk a pályázókat, hogy maguk alkossanak kreatív kompozíciókat a piros-fehér-zöld színek felhasználásával.
 
Kulturális tevékenységünk részeként áprilisban is folytattuk könyv-, zene- és filmajánlóink készítését. Olyan műveket igyekszünk mindenki figyelmébe ajánlani, amelyek segítik az értékközvetítési missziónkat. Az ajánlóinkat kategóriákra bontva megtaláljátok a honlapunkon az “Ajánló” menüpont alatt.
 
Májusban gyermek- és ifjúsági rajzpályázatot hirdettünk az állat- és környezetvédelem témakörében. Célunk a versennyel az volt, hogy már egészen fiatal korban felhívjuk a figyelmet az állat- és környezetvédelem fontosságára. Nagy örömünkre szolgál, hogy több mint ezer pályamű érkezett be a felhívásunkra.
271189604 452169479724525 7080260083234978647 n
Nemzeti Ifjúsági Tanács májusi ülésén a szervezet teljes jogú tagjává váltunk. A NIT-tagság kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy új kapcsolatokat tudjunk építeni más szervezetekkel, ezáltal akár segíthessük egymás munkáját, vagy épp szélesebb körbe juttathassuk el kezdeményezéseinket.
 
Minden év májusának utolsó vasárnapján ünnepeljük a hősök napját, amelynek alkalmából aktivistáink kis csapata számos kiemelkedő katonánk, I. világháborús honvédünk és ’56-os hősünk sírját tette rendbe a Fiume úti sírkertbenKezdeményezésünket az motiválta, hogy bár nagyon fontos önmagában az emlékezés is, amit évről évre meg is teszünk, azonban még jobb, ha emellett cselekedetekkel is le tudjuk róni tiszteletünket.
271140162 451638336444306 7124319627001757160 n
Alapítványunk fontos célja a nemzeti kulturális értékeink megőrzése és védelme, valamint az ismeretterjesztés különböző formái. A hosszú bezártság után júniusban végre folytathattuk e fontos missziónkat: Kiskőrösön Rékasi Károly színművész Wass Albert-estjét szerveztük meg az újraindítás jegyében, a trianoni tragédia évfordulójának előestéjén. 

Baráti Körünk tagjai és alapítványunk szimpatizánsai egy Kárpát-medencén átívelő kezdeményezéssel készültek Trianon idei évfordulójára. Wass Albert A bujdosó imája c. versét hazánk 26 szimbolikus helyszínén elszavalva mutattunk rá, hogy e gyalázatos, igazságtalan békeszerződés után 101 évvel is összetartozunk. A különleges videó ide kattintva nézhető meg.
 
A sportsikerek mindig is képesek voltak növelni nemzetünk összetartozásának érzését, amelyre nagyon is szüksége van hazánknak. A 2021-es év labdarúgó-Európa-bajnoksága és a tokiói olimpia apropóján egy saját tervezésű nemzeti szurkolói sálat készítettünk, hogy egy igényes, jó minőségű selyemsállal tudjunk szurkolni a magyar csapatnak és magyar sportolóknak akár ezeken az eseményeken, akár a későbbieken.
 
Júliusban a hazai ifjúsági szervezeteket tömörítő Nemzeti Ifjúsági Tanács hatodik alkalommal szervezte meg a nyári Szabadegyetemét, amelyen alapítványunk első alkalommal képviselte magát. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy jól tudjunk együttműködni a NIT-tel, minél mélyebb kapcsolatokat sikerüljön kialakítani és közös gondolkodással még színesebb tevékenységet folytathassunk.
 
Augusztusban érkezett meg a nyomdából alapítványunk saját tervezésű, 2022-es falinaptára, amely A csodálatos Kárpát-medence címet viseli. Hazánk 12 szebbnél szebb táját mutatjuk be képekkel és egy rövid leírással, a célunk pedig nem változott: azt szeretnénk minél több emberben tudatosítani, milyen büszkék is lehetünk magyarságunkra.
 
Alapítványunk egyik fő tevékenysége az értékközvetítés, ennek jegyében szerveztünk számos előadást az elmúlt években. Szeptemberben is olyan előadókat kértünk fel, akiknek a mondanivalója valódi értéket közvetít, elgondolkodtat és hozzájárul gondolkodásmódunk fejlődéséhez, vagy épp méltó megemlékezés egy általunk is fontosnak tartott személyre. Az érdeklődők az ország különböző településein láthatták Berecz András mesemondó estjét, meghallgathatták dr. Zacher Gábor főorvos coviddal és a függőségekkel kapcsolatos előadását, illetve megtekinthették Rékasi Károly Wass Albertre emlékező műsorát is.
271242827 453350049606468 6512754160407090113 n
A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány célja az értékteremtésen és értékközvetítésen túl, hogy közösséget építsünk. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a hasonló gondolkodású és értékrendű fiatalok megtalálják egymást és kialakuljanak emberi kapcsolatok, barátságok. Októberben végre sort tudtunk keríteni a járványhelyzet miatt régóta halogatott csapatépítő programunkra, amelyet a Bács-Kiskun megyei Kecelen szerveztünk meg számos izgalmas programmal.
 
Novemberben Dalolni hívunk! címmel hirdettük meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő népdalversenyünket. Valljuk, hogy kulturális örökségünket védenünk kell és tovább kell örökítenünk; ez az alapgondolat vezényelt minket a kezdeményezésünk elindításakor.
 
Egy másik megmérettetést is hirdettünk a hónapban: tanulmányi versenyt szervezünk Mindszenty bíboros születésének 130. évfordulójához közeledve. A Kárpát-medencében élő 9-12. évfolyamos diákoknak szóló kezdeményezésünk egyik célja, hogy minél több fiatal találkozzon Magyarország utolsó hercegprímásának nevével, a versenyben való részvétellel pedig elmélyedjenek életében, megtörhetetlen jellemében, hűségében, kitartásában és mindazon értékekben, amelyek végigkísérték földi életét.
 
Valljuk, hogy a mára a mértéktelen fogyasztás ösztönzése érdekében megváltoztatni próbált karácsonyi ünnepet a tradícióink felelevenítésével tudjuk megőrizni az eredeti formájában. Decemberben ezért Nincs karácsony hagyomány nélkül – ünnepi szokások szerte a Kárpát-medencében címmel tettünk közzé felhívást, melynek célja, hogy bemutassuk a magyar karácsonyi hagyományokat.
 
Végül nem maradhatott el szokásos karácsonyi akciónk sem, melynek keretében az ország különböző pontjain jó néhány rászoruló családnak vagy épp egyedülálló idős embernek juttattunk el egy-egy tartós élelmiszerekből, gyümölcsből, édességből álló csomagot. Adományozásunk során nagyon sok nehéz élethelyzetben lévő emberrel találkoztunk, akiknek sajnos minden problémáját nem tudjuk megoldani, viszont ha egy kicsit is sikerült könnyíteni a helyzetükön és boldogabbá tenni a karácsonyukat, akkor már megérte számunkra a sok ezzel kapcsolatos munka.
 
Végül ezúton is szeretnénk megköszönni önkénteseinknek és támogatóinknak az év során nyújtott segítségét! Nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani ezt a nagyszámú és sokszínű akciót, rendezvényt, kezdeményezést.
 
 

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról