Barion Pixel

Purple Elegant Minimalist FAQ Instagram Post
A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány „Versben a hazaszeretet” címmel online szavalóversenyt hirdetett a Kárpát-medence és a diaszpóra fiataljainak. Célunk a versennyel, hogy erősítsük a fiatal generációban a magyarságunkra való büszkeség érzését, azt az érzést, amely számos költőnk műveiben feltűnt és amelyet csodálatos költemények formájában papírra is vetettek. Szeretnénk versenyünkkel tisztelegni e költők előtt, megismertetni minél több emberrel a verseiket és természetesen a verseny által minél több fiatalban erősíteni a hazaszeretet érzését.

Az alábbiakban a versennyel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre igyekszünk válaszokat adni.

Amennyiben további kérdéseitek lennének, keressetek minket az info@fiatalokanemzetert.hu e-mail címünkön, vagy Facebook-oldalunkon keresztül.

1.     Mettől meddig tart a verseny?

A versenyre 2023. február 7-től 2023. március 31-ig lehet nevezni. A nevezés lezárulása után kerülnek ki a Facebook-oldalunkra korcsoportonként a legjobb nevezések a könzönségdíjas szavazás céljából, illetve ekkor kezdi el értékelni a szakmai zsűri a szavalásokat. Az eredményhirdetésre várhatóan 2023. június 9-én kerül sor.

2.     Hogyan lesz egy nevezés érvényes?

Az induló vagy hozzátartozója/irodalomtanára/az intézmény képviselője kitölti az űrlapot, majd az ott megadott e-mail címre elküldi a szavalásról készült max. 2-3 perces, jó minőségű, fekvő videót.

3.     Ki indulhat a pályázaton?

Az egész Kárpát-medence és a diaszpóra területeiről várjuk az általános és a középiskolás fiatalok jelentkezését.

4.     Milyen korcsoportok különülnek el?

A versenyen három korcsoportot fogunk külön értékelni, amelyek a következőek:

–       általános iskola alsó tagozatos nevezői

–       általános iskola felső tagozatos nevezői (ide tartoznak pl. a nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. osztályos tanulói is)

–       9-12. évfolyamos középiskolások

5.     Pontosan milyen szavalásokat lehet küldeni?

Magyar verseket várunk bármely költőtől, az egyetlen kikötés, hogy a haza/hazaszeretet témakörével foglalkozzanak. Kérjük, hogy jó minőségű, fekvő, maximum 2-3 perces videófelvételeken örökítsék meg. Amennyiben az adott vers szavalása hosszabb időt igényelne, akkor kérjük, hogy csak részletet szavaljon belőle a nevező.

6.     Zenei kíséret lehet a szavaláshoz?

Nem lehet zenei aláfestés, megzenésítés, csupán a vers szavalása elfogadott.

7.     Van kikötés  a szavalás helyszíne kapcsán?

Nincs, csak annyit kérünk, hogy a hangminőség miatt mindenképpen olyan helyszín legyen, ahol semmi nem zavar be, nincsen háttérzaj.

8.     Van kikötés az öltözék kapcsán?

Igen, arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy elegáns viseletben szavaljon.

9.     Többen is szavalhatunk egyszerre?

Nem, egyéni versenyről van szó, egy diák szavalja el a verset.

10.     Egy diák több nevezést is leadhat?

Igen, több szavalást is küldhet egy nevező, viszont minden esetben kérnénk külön az űrlap kitöltését.

11.     Mi alapján dől el, hogy ki nyeri a versenyt?

Két értékelési kategóriára osztjuk a versenyt. A határidőig beérkezett pályázatokból a szakmai zsűri ki fogja választani az alsósok, a felsősök és a középsikolások közül is a 3-3 legjobbat, a közönségdíjas pedig az lesz, aki a Facebookra kikerült videók közül a legtöbb kedvelést kapja (a közönségdíjas kategóriánál nincs korcsoportra bontás!). A közönségdíjas kategóriában is 3 nevezőt díjazunk.

12.  Miként fog zajlani a közönségdíjasok kiválasztása, a facebookos szavazás?

A határidőig beérkezett nevezésekből kiválasztjuk a legjobb szavalásokat, amelyeket 2023. április 8. és 2023. június 1. között teszünk a közzé a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány Facebook-oldalán. Ezekre a posztokra kedveléseket is lehet gyűjteni, a három legtöbb kedvelést kapó nevezés kap első, második és harmadik helyezettnek megfelelő díjat a közönségdíjas kategóriában.

Annak érdekében, hogy az ne befolyásolja a versenyt, hogy kinek a nevezése mikor kerül ki az oldalra, – tehát az oldalra később kikerülő nevezésekre is legyen még idő lájkokat gyűjteni -, a megosztások lezárulta után egy hétig még lehet szavazni (június 2. –  június 8.). Az eredményhirdetés időpontja: 2023. június 9.

13.  Lehet lájkokat gyűjteni ismerősi körben, csoportokban, stb.?

Igen, már csak azért is, mert az Alapítványunk egyik célja a versennyel, hogy minél több ember hallhassa ezeket a verseket, ezért örülünk minden megosztásnak és posztkedvelésnek.

14.  Hogyan indulhatok a szakmai zsűri által díjazott kategóriában? Külön kell rá neveznem?

Nem kell hozzá külön nevezni, a zsűri az összes szavalást meg fogja hallgatni és kiválasztja közülük minden korcsoportban a 3 legjobbat.

15.  Mikor lesz az eredményhirdetés?

Az eredményhirdetés 2023. június 9-én lesz. A nyertesek nevét közzé fogjuk tenni az oldalunkon, valamint felvesszük velük a kapcsolatot privát üzenetben.

16.  Mi történik, ha a facebookos szavazásnál döntetlen eredmény születik?

Döntetlen esetén a nyereményt megkapja külön mindenki, aki az első, második vagy harmadik helynek megfelelő helyezést érte el.

17.  Mit tartalmaz a nyeremény?

A korcsoportonkénti díjazottaknál a csomagok értékes tárgynyereményeket (pl. könyvek, társasjátékok, népművészeti ajándékok stb.) tartalmaznak 35, 25 és 15 ezer forint értékben. A közönségdíjasok szintén hasonló értékben kapnak ajándékcsomagot.

+1. Lesz személyes díjátadó?

Amennyiben anyagi lehetőségeink megengedik, szeretnénk egy ünnepélyes díjátadót tartani Budapesten, ezt azonban jelenleg még nem tudjuk garantálni.

Jelentkezni a következő űrlap segítségével tudtok: https://forms.gle/19ywd5fmxcLJy4F3A

Amennyiben további kérdéseitek lennének, keressetek minket a info@fiatalokanemzetert.hu e-mail címünkön vagy Facebook-oldalunkon keresztül.