Barion Pixel

Száll a kakukk fészékére

 

299188243 463045779169930 9372380501268537 n
A Ken Kesey regényéből, az 1962-ben megjelent Száll a kakukk fészkére című könyv alapján forgatott filmet ajánljuk megtekintésre. A mű izgalmas cselekménye és hiteles emberábrázolása folytán nem csoda, hogy nagy sikert aratott. A film sajátossága és érdekessége, hogy a történet egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát.

A szereplők az ápoltak és ápolók, és a téma, hogy vajon talpra tudnak-e még állni a szánalmat ébresztő emberroncsok. Ezzel összefüggésben komoly üzenetet hordoz a mű: az áldozat sosem céltalan, még ha fájdalmas is. Felhívja a figyelmet az emberség felfedezéséhez, az ahhoz való visszatéréshez, és arra, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen. Az egyik fő momentuma a történetnek, amikor a főszereplő rájön: a műintézmény lakói – akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide – semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely odajuttatta őket.

Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is. A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról