Barion Pixel

A piski csata emlékhelyének felújítasában segédkeztünk

Déva Ópiski főkép
Május 13-15. között a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány önkéntesei partnerszerveztünk, a Charta XXI meghívására Erdélyben, a piski csata emlékhelyének felújításában segítkeztek. A piski csata Bem József erdélyi hadjáratának egyik fordulópontja volt, a Sztrigy folyó stratégiai jelentőségre szert tett hídjának a birtoklásáért folyt a harc 1849. február 9-én Bem és Puchner Antal Szaniszló seregei között, melyet végül az erdélyi magyar csapat nyert meg.

„Ha elvész a híd, elvész Erdély.” – mondta Bem József.  Az Alapítványunknak fontos, hogy a jó célokat segítsük ahogy tudjuk, ezért nagyon örültünk ennek a határon túli munkának is, valamint már önmagában annak is, hogy Böjte Csaba kezdeményezését segíthetjük.

Pénteken este 6 órakor indultunk útnak Budapestről a szálláshelyre, Dévára, ahol Böjte Csaba testvér fogadott gyermekeivel is találkozhattunk. Szombaton a gyors reggeli után útnak is indult a csapatunk egyik fele Ópiskire, ahol a romos csárda körüli tereprendezésben kellett segítenünk, a másik fele pedig eközben a darabjaira omlott emlékmű részeinek átszállításában segítettek. A késő délutánig elhúzódó munka során segítettünk a régi cserepek, falécek, törmelékek elhordásában, és végül az obeliszk darabjai is megérkeztek az új helyszínre. Este még lehetőségünk volt megtekinteni a dévai várat, aminek tetejéről lélegzetelállító látvány tárult elénk, valamint a nap zárásaként a gyermekekkel is tudtunk játszani. Vasárnap délelőtt megtekintettük Vajdahunyad várát, amelynek Budapesten található másolatát már mindannyian láttuk, de kíváncsiak voltunk az eredetire is. A szálláshelyre való visszaérkezés után közös misén vettünk részt a gyermekekkel, majd ebéd után elindultunk vissza Budapestre. Nagyon örültünk, hogy megismerhettünk hasonló gondolkodású fiatalokat, akik hozzánk hasonlóan idejüket, energiájukat áldozták most is, hogy segítsenek ennek az emlékhelynek a rendbehozásában.

Bár rövid időt tölthettünk ott, mégis nagyon eseménydúsra sikerült a hétvége. Lelkileg minden szinten megérintett minket ez az utazás: az önkéntes munka, az árvákkal való találkozás és a gyönyörű, egykor Magyarországhoz tartozó terület alaposabb megismerése. Bízunk benne, hogy a jövőben is számos ilyen programon fogunk tudni részt venni. 

Az utazás során készült képeket itt tekinthetitek meg:

[widgetkit id=67]

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról