Barion Pixel

2011 óta augusztus 23-a Európában a Totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja. A Molotov–Ribbentrop-paktum (más néven Hitler-Sztálin paktum) 1939. augusztus 23-i aláírásának évfordulóján a huszadik század két, Európát alapjaiban megrendítő diktatúrájára, egyben a kommunista és nemzetiszocialista (nyilas) korszak áldozataira emlékezünk.

2008 júniusában Európa lelkiismerete és a kommunizmus című prágai nemzetközi konferencia javaslatára, majd magyar-lengyel-litván kezdeményezésre az EU-országok igazságügyi minisztereinek 2011 júniusi luxembourgi tanácskozásán a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóját a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává nyilvánították. A dokumentum elfogadásával az Európai Unió lépést kívánt tenni a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezet erősítéséért. 2011. augusztus 23-án először az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei Varsóban közösen rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt és nemzetközi konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában.

Az Európai Unió által támogatott, Fiatalok az értékteremtő médiáért II. projektünk keretén belül készítettünk egy kvízt is az emléknapra.