Barion Pixel

Összefoglaló: Petőfi Sándor születésének évfordulója

petőfi
Nemzeti történetünk talán leginkább legendáktól ölelt hőse Petőfi Sándor, aki rövid élete alatt irodalmunk egyik legfontosabb, világszinten is ismert képviselőjévé vált. A mindkét ágról felvidéki szlovák származású (a közhiedelemmel ellentétben atyja is szlovák volt, nem szerb), evangélikus vallású, eredeti nevén Petrovics Sándort szülei magyar szellemben nevelik, ennek is köszönhetően válik a legjelentősebb nemzeti költőnkké.

Mire több középiskolát is megjárt az országban, jól megtanult németül, latinul és franciául, majd a tanulmányaival felhagyó, de már verselő ifjú egy ideig vándorszínész lesz – húsz éves korától immár Petrovics helyett Petőfiként. Kalandos, nélkülözéstől sem mentes költői felemelkedése egybeesik szerelme és későbbi felesége, Szendrey Júlia megismerésével. Pesten már a kritikák által széles körben elismert költő, amikor bekapcsolódik az 1848-as forradalom eseményeibe. Hamar a szabadságharc emblematikus szereplője lesz, a harcokban maga is fegyveresen vesz részt az erdélyi hadtesthez csatlakozva. 1849. július 31-én hal meg a segesvári csatának nevezett ütközetben, teste soha nem kerül elő.

Petőfi Sándor mindössze 25 évet élt, mégis teljes életművet hagyott hátra, amelyben eggyé válik a költő, a forradalmár és a nemzeti hős. Emlékezzünk a 200 éve született Petőfire, a következő linkre kattintva olvassunk el tőle egy verset!  https://mek.oszk.hu/01000/01006/html/index.htm

A sorozatban fontos évfordulókra és eseményekre hívjuk fel a figyelmet, mellyel a célunk a tudás tesztelése és bővítése kvízekkel. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg fiatalok bevonásával.

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról