Barion Pixel

Összefoglaló: az európai nemzeti kisebbségek kvíze a székely szabadság napja alkalmából

kisebbségek
Március 10-én ünnepeljük a székely szabadság napját, amelynek aktualitását a történelmi visszatekintés mellett a székelyek autonómiatörekvései adják. 

 
A Székely Nemzeti Tanács 2012-ben határozott arról, hogy legyen március 10-e a székely szabadság napja, amely a székelyek összetartozását szimbolizálja.1854-ben ezen a napon végezték ki ugyanis a marosvásárhelyi Postaréten az ún. Makk-féle összeesküvésnek nevezett mozgalom vezéralakjait, Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik szerették volna újra fellobbantani a vérbe fojtott 1848-49-es szabadságharc lángját.
 
A Székely Nemzeti Tanács ezen a napon évről évre megemlékezést, felvonulást szervez Marosvásárhelyen, amelyhez Erdély és a Kárpát-medence különböző pontjairól rendre sok ezer ember csatlakozik. Budapesten és más magyarországi településeken szerveznek ekkor szolidaritási megmozdulásokat, 
 
„A székely székek önkormányzásának és Székelyföld autonómiájának történelmi múltja van, amelyet az e régióban ezer éve őshonos lakosság több, mint hatszáz éven át megélt. Az elmúlt 100 év pedig, Székelyföld magyar nemzeti önazonosságú lakói, a szülőföldjén ma is 76 százalékos többségben levő székelység számára az alárendeltséget, a kiszolgáltatottságot, a vagyonától való megfosztottságot, a másodrangú állampolgárságot jelentette.
 
Ahhoz, hogy a székelység szülőföldjén teljes egyenlőségben éljen, tehát ugyanolyan szabadsággal élhesse meg magyar nemzeti önazonosságát, mint a román nemzethez tartozó – törvény által újra kell létesíteni Székelyföldet, mint közigazgatási régiót!
Székelyföldön a székely nép ténylegesen megélheti majd az egyenlőséget, mert a régió a többségben levő magyar közösség nemzeti önazonosságának megőrzésére, sajátos hatásköröket, területi autonómiát kap.” (sznt.org)
 
Bár a székelyek helyzete egészen egyedi, és nekünk, magyaroknak különösen fontos a keleti végeken élő testvéreink önrendelkezése, fontos tudnunk, hogy más európai népek is vannak hasonló helyzetben. Az Európai Unió által támogatott, Fiatalok az értékteremtő médiáért II. projektünk keretén belül az európai nemzeti kisebbségekről is készítettünk egy kvízt.

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról