Barion Pixel

Összefoglaló: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapja

48
Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc nemzettudatunk, nemzeti identitásunk alakulásának egyik legfontosabb eseménye volt. Rendkívüliségét növeli, hogy 1848 egész Európán végsöprő forradalmi hullámának egyetlen tartós, szabadságharcba, jelentős katonai sikereket is felmutatni képes fegyveres ellenállásba torkolló történése volt. A végül csak az orosz beavatkozás miatt elbukó szabadságharchoz kapcsolódó hősies és tragikus események szinte mitikus távlatú történetekké formálódtak nemzeti emlékezetünkben.


1848-as történelmi előzménye a Habsburg önkényuralommal szemben ébredező magyar nemzeti gondolat, amely egyre nagyobb önállóságot követelt hazánknak. A magyar nyelv használatának vágya (1848-ig a latin és a német voltak Magyarország hivatalos nyelvei) a tudomány, az oktatás, a művészetek és a politika területén is összekapcsolódott a függetlenségi törekvésekkel. A politikai változásokat sürgető folyamatok társadalmivá fejlődtek: hazánk polgári átalakulásának születésnapja is 1848. március 15-e.

Wesselényi Miklós, Kölcsey Ferenc, Lovassy László, Vasvári Pál, Jókai Mór, Széchenyi István, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Eötvös Pál, Battyhány Lajos, Irinyi János és József, Nyáry Pál, Görgei Artúr és kivégzett főtisztjei – hosszan sorolhatnánk még: megannyi, nagyszerű, hazaszerető és hősies magyar, akik előkészítői és résztvevői voltak a reformkornak és forradalmi betetőzésének. Van, akinek a megaláztatás, börtön vagy a bitófa, van, akinek a megpróbáltatások után nyert új lehetőség volt osztályrésze. Közös bennük, hogy hazánkért éltek és haltak, személyiségük, történelmi szerepük máig hatóan befolyásolja a magyarság nemzeti önképét és szabadságvágyát.
Az Európai Unió által támogatott, Fiatalok az értékteremtő médiáért II. projektünk keretén belül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapjára is készítettünk egy kvízt.

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról