Barion Pixel

Megvan a Madách-versenyünk győztese

fő
2023. április 21-én tartottuk a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány szervezésében megvalósuló Madách-versenyünk döntőjét. A Kárpát-medencei középiskolásoknak szóló „Társadalmi és erkölcsi dilemmák Az ember tragédiájában” című tanulmányi versenyünk befejező szakaszában a korábbi forduló alapján kiválasztott 10 tanuló tett tanúbizonyságot érett gondolkodásáról, felkészültségéről vagy épp Tragédiában megjelenő komoly gondolatok iránti fogékonyságukról, így egy nagyon színvonalas esemény után alakult ki a végső sorrend.

A 2022/23-es tanév elején meghirdetett verseny első fordulójában egy esszét kellett írni a diákoknak Madách örökrévényű műve kapcsán a 3 lehetséges témakör valamelyikében. Az esszében minél nagyobb arányú személyes véleménnyel vegyítve kellett elemezniük egy tetszőleges színt, vagy megvizsgálni a nép szerepét az egyes színekben, vagy pedig elemezni a XV. szín kérdéseit. Nagy örömünkre sok és magas színvonalú pályamű érkezett a február végi határidőig, nem csak határon innen, hanem azon túlról is. A zsűri ezen művek értékelése után nevezte meg március végén a 10 legjobb esszét író diákot, akik Budapesten a Párbeszédek Házában tartott döntőben 6 feladatban mérték össze tudásukat. A változatos feladatokat felsorokoztató esemény izgalmas és szoros versenyt hozott, ahol az értékelést az alábbi zsűri segítette: Földesdy Gabriella, mestertanár, a Madách Irodalmi Társaság tagja, Kiss József, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, drámaíró, és Szolnoki Tibor, mestertanár, a Madách Irodalmi Társaság tagja.

A négy órán át tartó, színvonalas versenyt eredményező döntőben az alábbi sorrend alakult ki a dobogón:

1.     Kenéz Márton (Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium, Tokaj)

2.     Vizsy Dorina Napsugár (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)

3.     Lendvai Zalán (Bolyai János Gimnázium, Kecskemét)

Ezúton is gratulálunk a dobogósoknak, akik a minden döntősnek kijáró ajándékcsomag mellett 60, 40 és 30 ezer forintos pénzjutalomban is részesültek. Egyben szintén gratulálunk a döntő minden többi résztvevőjének és a felkészítő tanároknak is! Köszönjük a verseny támogatását a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és az ajándékokhoz való hozzájárulást a Tenkes Csárdának!

[widgetkit id=100]

A verseny létrejöttét támogatták:

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról