Barion Pixel

Madách-verseny: versenykiírás és versenyszabályzat

 verseny
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány tanulmányi versenyt hirdet 9-12. évfolyamon tanuló, a Kárpát-medencében élő magyar középiskolásoknak.

A verseny célja: Az ember tragédiája c. mű alapos megismerésével és a műben felmerülő dilemmák, morális témák elemzésével szeretnénk elősegíteni a nevezők elmélyülését fontos, örökérvényű társadalmi kérdésekben, hozzásegíteni őket a filozófiai kérdések elemzéséhez, az önálló véleményalkotáshoz, végső soron pedig ezek által szeretnénk hozzájárulni a nevezők, és általánosságban véve a fiatal generáció személyiségfejlődéséhez.

Azok a fiatalok, akik beneveznek erre a versenyre és jobban elmélyülnek Madách művében, megismerik, átélik és átgondolják a műben Ádám útja során felmerülő helyzeteket, szituációkat, ezekről elmélkednek, állást foglalnak, fejlesztik saját gondolkodásukat és személyiségüket.

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre valamennyi 4, 6 vagy 8 osztályos Kárpát-medencei középiskola 9-12. osztályos nappali tagozatos tanulója jelentkezhet egy esszé megírásával és beküldésével. 

Az első fordulóban a versenyre nevezni kívánó diákoknak egy minimum 15.000, maximum 20.000 karakter hosszú (szóközökkel) esszét kell megírniuk, amelyet három témakörben tehetnek meg:

1. téma: A nép, a tömeg mint a Tragédia negyedik főszereplője a történelmi színekben

2. téma: A XV. szín kérdései és válaszai

3. téma: Egy szabadon választott történelmi szín értelmezése a szomszédos színek összefüggésrendszerében

A Versenybizottság pontozza a beérkezett esszéket, kiemelt figyelmet fordítva azok egyediségére, arra, hogy milyen mértékben tartalmazzák a szerző saját gondolatait.

Az első forduló elvárásainak további leírása a www.fiatalokanemzetert.hu/madachverseny oldalon, a Gyakran Ismételt kérdések szakaszban olvasható.

A második, döntő fordulóban az a 10 tanuló vehet részt, akiket a versenybizottság az első forduló eredménye alapján a döntőre behív. Itt a háromtagú zsűri előtt szóban kell véleményt alkotniuk Az ember tragédiájában bemutatott morális kérdésekről, illetve más, a műhöz kapcsolódó, elsősorban kreativitást igénylő feladatokat kell teljesíteniük. A második forduló egészében is kiemelten értékeljük majd az egyéni gondolatokat.  

A versenyen való részvétel kizáró okai: Amennyiben a tanuló megfelel a jelentkezés és a részvétel feltételeinek, a versenyen való részvételének kizáró oka nincsen.

A verseny témája, ismeretanyaga, a felkészüléshez felhasználandó irodalom: Értelemszerűen a mű maga az alapvető felhasználandó irodalom. Ezen kívül ajánljuk Matúra klasszikusok – Kerényi Ferenc: Az ember tragédiája, BP. 1992 c. könyvet.

Amennyiben a nevező más elemzéseket is igénybe vesz az esszé megírásához, azokat a forrásként fel kell tüntetni, ennek részleteit a Gyakran ismételt kérdésekben fejtjük ki.

A nevezés módja, határideje: Az első fordulóra a tanulók az esszé beküldésével jelentkezhetnek, amelynek határideje 2023. február 28. Az esszéket elektronikus, gépelt formában kell eljuttatni az info@fiatalokanemzetert.hu e-mail címre. 

Az esszéhez kérjük az alábbi adatok mellékelését:

  • A szerző neve
  • Életkora
  • Oktatási intézménye
  • Tanulmányi évfolyama
  • E-mail címe, telefonszáma
  • Felkészítő tanár neve
  • Felkészítő tanár e-mail címe, telefonszáma

Minden beérkező esszére visszaigazolást küldünk.

Nevezési díj: nincs

A továbbjutottak értesítésének módja az első fordulóból: E-mailben, szükség esetén telefonon

Az eredmények közzétételének módja: Az első forduló eredményeit 2023. március 31-ig hozzuk nyilvánosságra honlapunkon illetve Facebook-oldalunkon. A döntő eredményét annak helyszínén hirdetjük ki, az eredményt web- és Facebook-oldalunkon is közzétesszük.

A döntő várható időpontja: 2023. április 21. (péntek)

Díjazás: 1. helyezett: 60.000 Ft értékű pénzjutalom, illetve könyvek és ajándéktárgyak

2. helyezett: 40.000 Ft értékű pénzjutalom, illetve könyvek és ajándéktárgyak

3. helyezett: 30.000 Ft értékű pénzjutalom, illetve könyvek és ajándéktárgyak

A 4-10. helyezettek részére könyvjutalom és könyvutalvány, versenyzőnként összesen 10.000 Ft értékben.

Minden nevező emléklapot kap.

A szervezők elérhetősége: e-mail címe: info@fiatalokanemzetert.hu., telefon: +36203682358 

Gyűjtőoldal a versennyel kapcsolatos összes információval: www.fiatalokanemzetert.hu/madachverseny

Adatkezelési tájékoztató: A nevezőknek az esszé beküldésével egyidejűleg hozzá kell járulniuk a versennyel kapcsolatosan megadott személyes adataik kezeléséhez. Kérjük, a nevezéshez kapcsolódó e-mailbe írják bele: „Az adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok, hogy a versennyel összefüggésben megadott személyes adataimat a tájékoztató alapján kezeljék.”

Budapest, 2022. szeptember 5.

 

A verseny létrejöttét támogatták:

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról