Barion Pixel

Február 28-án lezárult a középiskolásoknak szóló „Esterházy János mint példakép” című tanulmányi versenyünk első fordulója. Eddig a napig kellett elküldeniük a diákoknak a felvidéki politikus példaértékű életéről szóló esszéjüket. Nagyon örülünk neki, hogy szép számú és már az első benyomások alapján is magas színvonalú pályázat érkezett a megadott határidőig, komoly munkát adva ezzel az értékelést végző zsűrinek.

Tanulmányi versenyünket minden évben megszervezzük. Az idei témaválasztás célja az volt, hogy minél több ember figyelmét irányítsuk Esterházy János felvidéki mártírra, mintául szolgáló felelősségtudatára, hazaszeretetére és börtönéveiben megélt törhetetlenségére. A Charta XXI Egyesülettel és a felvidéki Esterházy Akadémiával közösen meghirdetett versenyünkre jelentkeztek Pécstől Kisvárdáig, Zalaegerszegtől Szegedig az ország minden részéről, de mivel a Kárpát-medence minden fiataljának szólt a felhívás, nagy örömmel tapasztaltuk, hogy Felvidékről és Erdélyből is több pályamű érkezett.

A dolgozatokat a következő hetekben értékeli az irodalomtanárokból álló zsűri. Ez alapján mindenkit értesítünk legkésőbb március végéig arról, hogy bekerült-e a legjobb 10 közé, akiknek április 16-án Budapesten fogjuk megtartani a verseny döntőjét.