Barion Pixel

Kiskunhalason is elmerültünk a járványhelyzet és a függőségek kérdéskörben Dr. Zacher Gáborral

IMG 8710
Nem csak a koronavírusról, hanem sok más mellett az elhízásról, dohányzásról, közösségi médiás függőségekről is szó volt Kiskunhalason dr. Zacher Gábor előadásán. A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány által szervezett előadáson a nézőközönség megtöltötte a kiskunhalasi Tiszti Klub nagytermét és hol értő figyelemmel hallgatta a főorvos szavait, hol pedig nevetett a szórakoztató stílusáról is elhíresült előadó laza poénjain. 

Zacher Gábor előadásának első felében a vírusról, annak variánsairól, az oltás típusairól és annak fontosságáról mondta el a szakszerű tudnivalókat, amelyet számos statisztikai adattal és saját, első kézből származó élményeivel támasztott alá. Megdöbbentő volt látni a koronavírus által megtámadott tüdő összehasonlítását az egészséges tüdő képével, tanúságos volt a levetített kísérlet, ami a maszk hasznosságát volt hivatott bemutatni, ahogy elgondolkodtató volt látni azt a statisztikát is, ami a halálozási adatokat mutatta be az oltás tekintetében, bizonyítva ezzel a vakcina fontosságát.

Az előadás második felében összefoglalóan a függőségekről tudott meg nagyon sok fontos és érdekes dolgot a hallgatóság, amellyel szembesülni sokszor egyáltalán nem volt örömteli. Önmagában is veszélyes nagyon sok addiktív tevékenység, gondoljunk csak a dohányzásra, az alkoholizmusra vagy épp az antidepresszáns szerekre való rászokásra, és ezekre sajnos nem volt jó hatással a pandémiás időszak. Az utóbbi függőség súlyosbodására jó példa az az egy tényadat, hogy az egyik legismertebb nyugtatóból az elmúlt évben félmillióval több doboz fogyott el. Mindemellett szintén hatalmas probléma hazánkban az elhízás, amelyben világszinten is éllovasok vagyunk, de ijesztő adatokat tudhattunk meg az interneten és a közösségi médián eltöltött időről és az az által kiváltott reakciókról is, mint a függőségek egyik legújabb típusáról. A kétórás előadás után számos érdeklődő tette fel személyesen a kérdését főorvos úrnak, aki készségesen válaszolt mindenkinek.

Ahogy minden előadásnál, itt is törekedett arra alapítványunk, hogy olyanok is el tudjanak jönni az előadásra, akik egyébként nem tehetnék meg, de fontos lenne, hogy ilyen információk is eljussanak hozzájuk és olyanok is, akiknek úgy gondoljuk, hogy köszönettel tartozunk. Előbbi kategóriába tartoznak a középiskolás diákok, éppen ezért ajánlottunk fel tiszteletjegyeket több helyi középiskolának (Szilády Áron Gimnázium, Vári Szabó István Szakképző Iskola), míg utóbbi kategóriába az elmúlt másfél évben kiemelkedő leterheltséget elbíró egészségügyi dolgozók tartoznak, így a helyi Semmelweis Kórháznak is biztosítottunk tiszteletjegyeket.

A tavaly októberi Berecz András előadás után ez volt a második rendezvénye alapítványunknak Kiskunhalason, de tervben vannak még más előadóknak szervezett események is, bízunk benne, hogy a vírushelyzet lehetővé fogja tenni ezek mielőbb megszervezését. 

IMG 8709

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról