Barion Pixel

Erdélyi, felvidéki és magyarországi fiatalokat táboroztattunk

IMG 2899
2022. július 18-24. között lezajlott az első ifjúsági csereprogramunk egy felvidéki és erdélyi szervezettel közösen, amelynek központi témája a fiatalok közéleti aktivitása volt és részben Budapesten, részben Keszthelyen valósult meg. 10 erdélyi, 10 felvidéki és 10 magyarországi alapvetően 18-25 év közötti fiatal vett részt rajta, akik a régiójukon belül is számos különböző helyről érkeztek, így igazán sokat tanulhattak egymástól.
Az egy hetes tábor alapvetően két blokkra osztható: megvalósultak szakmai programok, de mellettük könnyedebb, a kikapcsolódást és az ismerkedést segítő foglalkozások is.

A szakmai részben például meglátogattuk az Országházat, ahol volt körbevezetés is, majd két országgyűlési képviselő tartott előadást (Dr. Keresztes László Lóránt és Pánczél Károly), akikkel utána volt lehetőségük beszélgetni is a fiataloknak. Emellett neves, régóta az ifjúsági területen dolgozó szakemberek és trénerek szerveztek foglalkozásokat nekik különböző, a közéleti aktivitáshoz és az önismerethez köthető témákban. Ilyen előadó volt például Veres Márton (Magyar Ifjúsági Konferencia), Simon Ádám (Nemzeti Ifjúsági Tanács / National Youth Council of Hungary), Nemes László (Doktoranduszok Országos Szövetsége), Papp Zoltán (Játszótér Közhasznú Alapítvány), illetve Janzsó Ádám és Hegedüs Zoltán tréner.

Az egy hét alatt kikapcsolódásként szerveztünk nekik táncházat, Keszthelyen strandolhattak minden nap a Balaton hűs vizében, borkóstolóra vittük őket dr. Szabó Péter MATE Georgikon Campus egyetemi oktatójának vezetésével, az utolsó este pedig egy sörpong-bajnokságot is lebonyolítottunk. Továbbá fontos része volt a rendezvényünknek egymás minél alaposabb megismerése, ebből a célból 3 este a 3 különböző régióból érkező fiatalok mutatták be kulturális értékeiket, hagyományaikat. Tartottak nekünk különböző néptánc stílusokról bemutatókat, a származási településükről és régiójukról történelmi ismertetőket, illetve érdekességeket meséltek, főztek nekünk helyi ételeket és az ott népszerű italokat is megkóstolhattuk.

Összességében kijelenthető, hogy nem csak szakmailag fejlődtek nagyot a fiatalok, hanem remek barátságok is szövődtek, illetve számos pozitív élményt szerezhettek a jó hangulatú programok során. Jó volt megtapasztalni, hogy a fiatalok jól érezték magukat, mennyi új kapcsolat, barátság született, amelyben az sem zavaró tényező, hogy valaki Székelyudvarhelyen, valaki a felvidéki Ipolykéren lakik, vagy más Kárpát-medencei, egymástól távol eső településeken. Mindemellett az Alapítványunk számára is igazán hasznos volt, hiszen nem csak a szervezői készségünk fejlődött, hanem a kapcsolatihálónk is erősödött ezekkel a fiatalokkal.

A program az Erasmus Plusz támogatásával valósulhatott meg.

[widgetkit id=75]

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról