Barion Pixel

 DAA világ egyik legismertebb természet tudósának, David Attenboroughnak a legújabb filmjét ajánljuk, amely egyfajta felkiáltójel, egy utolsó figyelmeztetés az emberiség számára. A 93 éves dokumentumfilmes mindösszesen az ő életében lejátszódó néhány évtizedes folyamatokat mutatja be, amik az emberiség hatására a Földön végbementek és vonja le a szomorú következtetést, hogy amennyiben radikális változás nem fog történni, akkor néhány évtizeden belül végérvényesen tönkre tesszük a bolygónkat.

A gyönyörű és változatos képekkel tarkított filmben saját szavaival is vezeti végig a nézőt azon a pusztításon, amivel a több milliárd év alatt kifejlődött földi sokszínűséget pusztítjuk a túlnépesedés, a fosszilis energiaforrások használata, az erdőírtások és túlhalászások, a túlfogyasztás és számos más olyan jelenség miatt, amely sajnos napjaink társadalmára vagy annak egy részére jellemző. Ugyanakkor a filmben bemutatott drámai folyamatok ellenére Attenborough hisz abban, hogy a Földünket tönkretevő folyamatok még megváltoztathatóak és a szükséges lépések mielőbbi megtételével a következő generációk is normális életet tudnak élni, nem mellesleg pedig láthatják azt a milliónyi csodát, amely a Földünkön létezik.

Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is. A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).