Barion Pixel

IMG 20201015 180833 1A koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása miatt a legtöbb rendezvény elmaradt, és a hosszú szünet után nagyon sok ember várt arra, hogy végre újra beinduljon az élet és, hogy többek között újra lehessen előadásokat tartani. Ennek a várakozásnak tett eleget az Alapítványunk is, amikor a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett megrendeztük Berecz András „Félbevágott pipafüst” című előadói estjét Szécsényben.

 Az alapítvány fő célja, hogy a magyar kultúra történelmi, tudományos, művészeti és irodalmi értékeit olyan programok és előadások megszervezésével közvetítsük, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem a közösségi művelődést is elősegítik. Éppen ezért a Palócföldre első vendégként Berecz Andrást, hazánk méltán ismert és elismert mesemondóját, népmesegyűjtőjét és előadóművészét hívtuk. A gyerekeknek és felnőtteknek szóló humoros előadói-esten nemcsak a férfi és a nő örök ellentétéről, a jó és a rossz küzdelméről vagy épp a világháborúk eseményeiről szóló meséket, igazságokat és féligazságokat hallhattak a nézők, hanem tréfás történeteket, sőt egy nagyon különleges hangzású népdal is felcsendült a Kossuth-díjas előadótól.

„A mesék küzdelmet és irgalmat, vitézséget és becsületet tanítanak, igazszerelemre készítenek, vigasztalnak, jól felépített, tömör és tartalmas beszédre nevelnek. Ha a végtelen éjszakákon, és milliókon kipróbált népmesék kiforrott, tömörítő, képes gondolkozása vérré válik, a lényegre törő és lélekismerő beszédnek nyújt védelmet. Nagy szükség van rá ma, mikor sikeres a parádésan csomagolt üres beszéd.”, vallja Berecz András a mesékről, melyet Szécsényben a lelkes és nevetésben gyakran kitörő közönség is megtapasztalhatott. Egy vidám, ugyanakkor nagyon egyedi és értéket közvetítő estének lehetett mindenki szem és fültanúja!

Képek az eseményről: 

szécsény2  szécsény3 szécsény1