A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány a sokszínű értékteremtő tevékenysége mellett elkötelezett a fiatalok közéleti aktivitásának növelése mellett. Az elmúlt években számos ilyen tevékenységet végeztünk és legújabb projektünkkel is ezt a célt szeretnénk erősíteni. Az Aktív Ifjúság III. elnevezésű kezdeményzésünk során fő tevékenységként középiskolai kollégiumokba fogunk elmenni és az ottani 14 és 18 év közötti diákoknak szervezünk olyan foglalkozásokat, amelyek az aktív állampolgárságra nevelik őket.

A mostani projektünk keretein belül meghívott vendégekkel, játékos feladatokkal, non-formális oktatási módszerekkel szeretnénk elérni, hogy a fiatalok aktívabbak legyenek társadalmi szervezetekben, részt vegyenek az őket érintő döntéshozatalban, végezzenek önkéntes munkát vagy épp álljanak ki az érdekeik mellett. Az ősztől induló, közel egy éves projektünk során a kollégiumi foglalkozások keretein belül 10 megyeszékhelyi kollégiumban közel fél ezer diáknak fogjuk ezt a programot megszervezni, a legmotiváltabbaknak pedig budapesti képzést is szervezünk ráadásként.

Úgy gondoljuk, hogy a fiatalok aktivitásának erősítése nem csak egyéni érdekük, hanem az egész társadalom hasznára válik. Célunkat az említett kollégiumi foglalkozásokon túl szórólap készítésével és terjesztésével, videók gyártásával vagy épp közösségi médiás posztok sokaságával is erősíteni fogjuk. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.