Barion Pixel

A Tisza nevében

tisza
Az ember alapvetően vizuális lény, így sokkal nagyobb hatást tud gyakorolni rá az, amiről nem csak tud, de képileg is láthatja. Ezt az elvet érzi saját bőrén az a néző, aki megnézi a Tisza nevében című filmet, amelyet a magyar-ukrán felmenőkkel rendelkező Ljasuk Dimitry természetfilmes készített, és magával ragadó módon ismerteti azt a szörnyű szennyezést, ami a Tiszán napjainkban is tapasztalható.

A film döbbenetes képekkel mutatja be a folyó által szállított és annak partjait számos helyen borító sok ezer tonnányi kommunális hulladékot, annak kárpátaljai eredetét, illetve Románia, Szlovákia vagy épp hazánk hozzájárulását ehhez a hihetetlen mennyiségű műanyag és egyéb szeméthez. Mindezek együttese visszafordíthatatlan károkat okoz nap mint nap a Tisza ökoszisztémájában, de ha valakit ez a nehezebben észrevehető tragédia kevésbé érint meg, akkor elég, ha a lebonthatatlan pet palackok ezreinek szörnyű látványa vagy az elhullott halak tetemei maradnak meg az emlékezetében. A film egyes részeiben nagyfokú tiszteletet érez az ember azon magányos öko-aktivisták iránt, akik szabadidejüket és sokszor pénzüket feláldozva próbálják csökkenteni a szennyezés mértékét, más részei pedig szomorúságot és megrökönyödést idéznek elő a szennyezés képeit látva. Tipikusan olyan filmről van szó, amit fontos lenne minél több embernek látnia, mert az ilyen szembesítések lehetnek képesek arra, hogy rájöjjünk: az egyén kicsinek tűnő felelőtlensége, lustasága milyen károkat tud okozni, változás pedig csak akkor lesz, ha mindenki saját magán kezdi azt és válik környezetét tisztelő és azért tenni is képes felelős állampolgárrá.

Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is. A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról