Barion Pixel

A szolgálólány meséje
Ezúttal Margaret Atwood kanadai író, költő és irodalomkritikus 1985-ben megjelent A szolgálólány meséje című alkotása alapján készült sorozatot ajánljuk figyelmetekbe. Kíméletlenül rávilágít arra, hogy a modern világ kihívásaira sem jelent megoldást a szélsőséges gondolkodás és az azon alapuló meggondolatlan cselekedetek. Megmutatja számunkra, hogy a személyi szabadság korlátozása mennyire tönkre tudja tenni az emberek magatartását.
Ezek olyan cselekedetekre kényszerítik az embereket a túlélés érdekében, amelyekre egyébként legrosszabb álmukban sem lennének képesek. A szolgálólány meséje kicsit olyan, mintha a háborús sérelmeket a modern világba helyezték volna; szétszakított családok, emberi méltóságukban összetiport emberek, embercsoportok diszkriminálása, elnyomása. Egyben viszont tükör is a társadalom felé, amely megmutatja, hogy a modern, jóléti államok is képesek autoriter rendszerré változni, amely semmibe nézi az emberi méltóságot, és arra ösztönöz, hogy szembeszálljunk ezzel a lappangó elnyomással.

Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is. A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).