Barion Pixel

A Don-kanyar áldozataira emlékeztünk (2023)

Kecel
80 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második Mohács: azokra a hősökre emlékezünk, akik a második világháborúban a bolsevizmus elleni küzdelem során veszítették életüket a Don-kanyarban. A magyar katonáknak irreálisan hosszú frontvonalat kellett megtartaniuk, mindezt -40 fokban, nyári felszerelésben. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar vesztette életét.

Fontosnak tartjuk, hogy múltunk dicső, valamint tragikus pillanatairól is megemlékezzünk, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan a doni katasztrófa évfordulóján idén is gyertyagyújtásra buzdítottuk a követőinket, önkénteseinket egy, a Facebook-oldalunkon közzétett felhívással.

Célunk az volt, hogy minél több ember tisztelegjen a doni áttörésnél hősi halált halt magyar katonák emléke előtt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a csonka ország mellett a határon túlról is több településéről kaptunk képeket:

Abaújkér, Baja, Bátmonostor, Berettyóújfalu, Boldogfa, Budapest, Bugyi, Csánig, Debrecen, Diósd, Dombiratos, Esztelnek, Esztergom, Füzér, Görbeháza, Gyöngyöstarján, Hajdúnánás, Jánok, Kartal, Kállósemjén, Kecel, Kemecse, Keszthely, Köbölkút, Mátraballa, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagybarca, Nagybörzsöny, Nagykapos, Nagykarácsony, Nick, Parád (Parádóhuta), Rudkinó, Szászberek, Székesfehérvár, Szenc, Szőgyén, Tófalu, Udvard, Zalaegerszeg, Zonctorony.

[widgetkit id=91]

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról