Barion Pixel
a besúgó
Egy magyar sorozatot ajánlunk, amely egyetemista közegben játszódik a 80-as évek közepének Magyarországán, amikor még a szocializmus stabilnak tűnik, de már egyre többen és egyre nyíltabban mernek lázadni a Kádár-rendszer ellen. A sorozat erőssége, hogy a fiatalok számára sokszor csak a történelemkönyvekből ismert rendszer sajátosságait, úgy mint a megfigyeléseket, a rendszerkritika szigorú büntetését, az állampárthoz való feltétlen lojalitás elvárását, az előrejutásnál a teljesítmény helyett a szolgalelkűség díjazását és számos hasonló jelenséget mutat be számunkra.

Mindezt úgy teszi, hogy közben arra is rávilágít: nem mindig fekete-fehér az emberek megítélése, hiszen sokan kényszerből, például a családjuk, munkájuk vagy egyéb magyarázhatónak tűnő dolgok miatt teszik, amit tesznek. Így éri el a rendszer, hogy megtörje, cinkosává tegye az alapvetően tisztességes embereket is. Összességében tehát nem csak egy, a cselekmény tekintetében izgalmas és mozgalmas sorozatot ismerhetünk meg, hanem segít számunkra jobban megérteni a szocializmus működését és a benne élő emberek alkalmazkodását, kényszerűségeit vagy épp lázadó szellemét is.
Hétről-hétre ajánlunk filmeket, amikről úgy gondoljuk, hogy fontos értékeket közvetítenek és fontos lenne, hogy ezeket minél többen lássák. A korábbi ajánlókért érdemes megtekinteni a többi posztjainkat is.
A kezdeményezés az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően valósul meg (ESC30-SOL-D76EF536).