Barion Pixel

dalolni plakatA Fiatalok a Nemzetért Alapítvány ifjúsági népdalversenyt hirdet az egész Kárpát-medencére kiterjedően. Valljuk, hogy kulturális örökségünket védenünk kell és tovább kell örökítenünk; ez az alapgondolat vezényelt minket a kezdeményezésünk elindításakor. Szeretnénk a kultúránk ezen ágát minél szélesebb körben megismertetni, illetve a fiatalokat bátorítani az éneklésre.

Reményeink szerint a versenyünk segítség lesz abban, hogy a fiatalok többet foglalkozzanak a népdalokkal, a dalcsokrok megosztásával pedig a Facebookos oldalunk követői is felidézhetik a régi ismereteiket, de újakat is szerezhetnek. A versenyre az egész Kárpát-medencéből várjuk a dalos ajkú általános és középiskolás fiatalok jelentkezését, ezzel is mutatva, hogy a határok nem gátolhatják a közös kultúránk népszerűsítését.

A járványhelyzetből adódóan és a távolságok áthidalása végett a népdalversenyt online, videós nevezések segítségével fogjuk lebonyolítani. Minden nevezőt arra kérünk tehát, hogy készítsen egy 3 dalból álló, maximum 2-3 perces dalcsokrot, amelyet jó minőségű videófelvételen küldjön el részünkre. A nevezőket két kategóriában is értékeljük: szakmai és közönségdíjas díjazottak is lesznek, akik mindannyian értékes nyereményekben részesülnek. A szakmai kategóriában olyan neves művészek értékelik az alkotásokat, mint:

A jelentkezéshez a következő űrlapot szükséges kitölteni: https://bit.ly/31AQahu


Az alábbiakban a versennyel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre igyekszünk válaszokat adni.

1.     Mettől meddig tart a verseny?

A versenyre 2021. november 9-től 2022. január 9-ig lehet nevezni. A nevezés lezárulása után értékeli a szakmai zsűri a népdalokat, valamint ezekben a hetekben kerülnek ki a legjobbak a Facebook-oldalunkra a közönségdíjas szavazás céljából. Az eredményhirdetés 2022. március 10-én lesz.

2.     Hogyan lesz egy nevezés érvényes?

Az induló vagy hozzátartozója/zenetanárja/az intézmény képviselője kitölti az űrlapot, majd az ott megadott e-mail címre elküldi az éneklésről készült 2-3 perces, jó minőségű videót.

3.     Ki indulhat a pályázaton?

Az egész Kárpát-medence területéről várjuk az általános és a középiskolás fiatalok jelentkezését.

4.     Milyen korcsoportok különülnek el?

A versenyen három korcsoportot fogunk külön értékelni, amelyek a következőek:

–       általános iskola alsó tagozatos nevezői

–       általános iskola felső tagozatos nevezői (ide tartoznak pl. a nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. osztályos tanulói is)

–       9-12. évfolyamos középiskolások

5.     Pontosan milyen dalokat lehet küldeni?

Magyar népdalokat várunk bármely tájegységről. Minden nevezőnek egy három dalból álló dalcsokrot kell küldenie, maximum 2-3 perces, jó minőségű videófelvételen.

6.     Van kikötés az öltözék és az éneklés helyszíne kapcsán?

Nincs, csak annyit kérünk, hogy a hangminőség miatt mindenképpen olyan helyszín legyen, ahol semmi nem zavar be, nincsen háttérzaj.

7.     Lehet kísérni valamivel az éneklést?

Nem, hangszerelt, illetve háttérzenével ellátott nevezéseket nem tudunk elfogadni.

8.     Többen is énekelhetünk egyszerre?

Nem, egyéni versenyről van szó, egy diák énekelje el a három dalt.

9.     Egy diák több nevezést is leadhat?

Igen, több dalcsokrot is küldhet egy nevező, viszont minden esetben kérnénk külön az űrlap kitöltését.

10.     Mi alapján dől el, hogy ki nyeri a versenyt?

Két értékelési kategóriára fog bomlani a verseny. A határidőig beérkezett pályázatokból a szakmai zsűri ki fogja választani az alsósok, a felsősök és a középsikolások közül is a 3-3 legjobbat, a közönségdíjas pedig az lesz, aki a Facebookra kikerült videók közül a legtöbb kedvelést kapja. A közönségdíjas kategóriában is 3 nevezőt díjazunk.

11.  Miként fog zajlani a közönségdíjasok kiválasztása, a facebookos szavazás?

A határidőig beérkezett nevezésekből kiválasztjuk a legjobb dalcsokrokat, amelyeket 2022. január 20. és 2022. február március 2. között teszünk a közzé a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány Facebook-oldalán. Ezekre a posztokra kedveléseket is lehet gyűjteni, a három legtöbb kedvelést kapó nevezés kap első, második és harmadik helyezettnek megfelelő díjat a közönségdíjas kategóriában.

Annak érdekében, hogy az ne befolyásolja a versenyt, hogy kinek a nevezése mikor kerül ki az oldalra, – tehát az oldalra később kikerülő nevezésekre is legyen még idő lájkokat gyűjteni -, a megosztások lezárulta után egy hétig még lehet szavazni (március 2. – március 9.). Az eredményhirdetés időpontja: 2022. március 10.

12.  Lehet lájkokat gyűjteni ismerősi körben, csoportokban, stb.?

Igen, már csak azért is, mert az Alapítványunk egyik célja a versennyel, hogy minél több ember hallhassa ezeket a dalcsokrokat, ezért örülünk minden megosztásnak és poszt kedvelésnek.

13.  Hogyan indulhatok a szakmai zsűri által díjazott kategóriában? Külön kell rá neveznem?

Nem kell hozzá külön nevezni, a zsűri az összes dalcsokrot meg fogja hallgatni és kiválasztja közülük minden korcsoportban a 3 legjobbat.

14. Kik alkotják a zsűrit?

A szakmai kategóriában olyan neves művészek fogják értékelni az alkotásokat, mint:

15.  Mikor lesz az eredményhirdetés?

EAz eedményhirdetés március 3-án lesz. A nyertesek nevét közzé fogjuk tenni az oldalunkon, valamint felvesszük velük a kapcsolatot privát üzenetben.

16.  Mi történik, ha a facebookos szavazásnál döntetlen eredmény születik?

Döntetlen esetén a nyereményt megkapja külön mindenki, aki az első, második vagy harmadik helynek megfelelő helyezést érte el.

17.  Mit tartalmaz a nyeremény?

A korcsoportonkénti díjazottaknál a csomagok értékes tárgynyereményeket (pl. könyvek, társasjátékok, népművészeti ajándékok stb.) tartalmaznak 15, 12 és 9 ezer forint értékben. A közönségdíjasok szintén hasonló értékben kapnak ajándékcsomagot.

Jelentkezni a következő űrlap segítségével tudtok: https://bit.ly/31AQahu

Amennyiben további kérdéseitek lennének, keressetek minket a nepdalverseny.fna@gmail.com e-mail címünkön vagy Facebook-oldalunkon keresztül.