Douglas Murray: A tömegek tébolya

konyvajanlo 42Hasznos és érdekfeszítő olvasmány Douglas Murray könyve mindazok számára, akik érteni akarják a napjainkban Nyugat-Európában és az USA-ban lejátszódó, az író által modernkori liberalizmusnak nevezett folyamatokat. Murray számos konkrét példán keresztül mutatja be ennek az ideológiának a terjedését, egyre több helyen megjelenő dominanciáját, amely már régen nem a kisebbségi csoportok megvédését jelenti, hanem ezen csoportok többletjogokkal való felruházását, annak elvárását, hogy mindazért, mert valaki mondjuk homoszexuális vagy transznemű, már különleges elbánásban kell részesíteni. Hiszen ezek a személyek „áldozatok”, akinél már sokadlagossá válik, hogy egyébként milyen ember, mindent felülír az áldozati szerep és ez indokolja a különleges elbánást. A folyamat egyre erősödő jellemzője, hogy mindazokat az embereket, akik ellentmondanak a liberális szólamoknak, ne adj' Isten hagyományos, konzervatív értékrendet vallanak, megbélyegzi, rasszistának, szexistának, transzgyűlölőnek, homofóbnak, gyűlölködőnek titulálja, akikre megszégyenítés és kirekesztettség vár. A könyv mindezekkel a folyamatokkal párhuzamosan bemutatja a média hatalmas felelősségét, az általa sokszor alkalmazott (ön)cenzúrázási folyamatokat, vagy épp, hogy a közösségi médiának milyen ártalmas szerepe lehet ebben az egyre gyorsabban terjedő örületben. Ugyanakkor nem csak szakszerű leírás ez a könyv, hanem tanácsadással is szolgál arról, hogy miként lehet képes az ember kitörni a „tömegek tébolyából” és megmaradni normális embernek.

Négyesi Lajos, Torma Béla Gyula, Veszprémy László: Az elfeledett diadal

konyvajanlo 41Bár egyre jobban bekerül a köztudatba, még mindig azon történelmi események közé tartozik a Pozsonyi csata, amelyről jelentőségéhez képest keveset tudunk. Sőt, bizonyos esetekben a jó szándék által vezérelve, de pontatlan, a valósággal nem egyező tényeket is az eseményhez kötnek. A köztudatba való beemelés és a 907-es csatával kapcsolatos lehető legpontosabb tudás átadása miatt ajánljuk jó szívvel mindenkinek a Négyesi Lajos, Torma Béla Gyula és Veszprémy László által írt és szerkesztett, Az elfeledett diadal című könyvet, melyet a pozsonyi csatáról készült eddigi művek közül a legteljesebbnek és legpontosabbnak tartanak. Illő, hogy erről a fontos, sokak által a honfoglalás lezárásának tartott eseményről minél többet tudjunk, hiszen ez a történelmünk egy nagyon jelentős és dicsőséges győzelme, amely bizonyította, hogy a magyarságnak van ereje és létjogosultsága a Kárpát-medencében való élethez.

 

Böjte Csaba füveskönyve

konyvajanlo 40Böjte Csabát talán senkinek nem kell bemutatni, az elmúlt évtizedekben végzett munkája és szerény, de annál fontosabb megnyilvánulásai alapján méltán ismert ő. A teljes élete: árva gyermekekért végzett odaadó tevékenysége, derűs személyisége, pozitív világszemlélete és életigenlő gondolatai mindannyiunk számára iránymutatóak lehetnek. A most ajánlott könyv a vele való beszélgetések alapján íródott, az ő elmélkedéseit tartalmazza olyan kérdésekben, amelyek meghatározzák az emberek életének minőségét. Ezen kérdésekre adott helyes válasz megtalálásában lehetnek segítségünkre az ő meglátásai, amelyek messze nem csak elméleti támpontokat adnak, hanem nagyon sok esetben gyakorlati tanácsokat is. Olvasva a könyvét meggyőződésünkké fog válni, hogy igenis lehet ez a világ a jelenleginél sokkal jobb, de hogy ilyen irányba induljon el, előbb nem mástól kell várni a változást, hanem magunktól. Ezt szem előtt tartva bízhatunk abban, hogy a könyvben olvasható gondolatok közül minél többet magunkévá tudunk tenni, nem csak oly módon, hogy felfogjuk értelmüket, hanem életünk részévé és mozgatórugójává is válnak.

Jordan B. Peterson - 12 szabály az élethez

konyvajanlo 39Napjaink egyik legismertebb pszichológusa Jordan B. Peterson, aki népszerűségét jórészt mondanivalójának és stílusának, egyediségének köszönheti. Sokszor provokatívnak tűnő megfogalmazásai mögött ugyanakkor hiteles és mély szakmai tudás áll, olyan fontos kérdésekben, amely támpontul tudnak szolgálni mind az emberek egyéni életére, mind pedig a társadalom egészére. Második, általunk ajánlott könyvében 12 egyszerű szabályt ajánl az emberek figyelmébe, amelyek segítségével – hite szerint- mindenki elkerülheti a káoszt, ill. rend lesz az életében és a fejében. Ehhez sajátos példákat hoz, mind a saját, könnyűnek egyáltalán nem nevezhető életéből, mind pedig a tudomány, vallás, társadalom területéről, és így adja át tudását. Hasznos és elgondolkodtató olvasmány, amelyet mindenképp érdemes elolvasni.

 

Zeidler Miklós (szerk.) - A magyar békeküldöttség naplója

konyvajanlo 38Negyedóra – a feljegyzések szerint ennyi ideig tartott, amíg Benárd Ágost, magyar királyi munkaügyi és népjóléti miniszter, valamint Drasche-Lázár Alfréd, rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter aláírták a Nagy-Trianon palota Cotelle termében Magyarország nevében az I. világháborút lezáró békeszerződést. Az ehhez a – magyar békeküldöttség hivatalos naplóját vezető Wettstein János követségi tanácsos szavaival – „szomorú szertartás”-hoz vezető utat, pontosabban a delegáció 1920. január 5. és június 4. közötti tevékenységét mutatja be A magyar békeküldöttség naplója. Neuilly – Versailles – Budapest (1920) címet viselő, forrásokat és tanulmányt is közlő könyv. Megelevenedő történelmi alakok, a háború utáni Párizs mindennapjai, a hírektől elzárt, tehetetlenségük miatt szélsőséges érzelmi ingadozások között élő delegátusok leginkább komor pillanatai ismerhetők meg a minisztertanácsi jegyzőkönyvekből, magánnaplókból, magánlevelekből, visszaemlékezésekből, újságcikkekből karikatúrákból és fényképekből.

 

Kapcsolat

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövess minket!