Barion Pixel
Zacher nyitó
Egy következő covid-hullám esetén veszélybe kerülhet-e az egészségügyi ellátórendszer? Hangzott el a kérdés a Keceli Művelődési Ház nagytermében, ahol az országosan ismert toxikológus, főorvos Dr. Zacher Gábor tartott előadást körülbelül 250 ember előtt, a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány meghívására. „Jöhet a negyedik, ötödik, hatodik hullám is, mi itt leszünk a frontvonalban és állni fogjuk a sarat! Ha kell, havi 500 órát dolgozunk majd!” – válaszolta a Hatvani Kórház főorvosa.
 
„Mindennapi függőségeink 2.0. és a járvány” címmel tartott előadást városunkban szeptember elején Dr. Zacher Gábor toxikológus. „Nehéz időszakon vagyunk túl, de amíg nincs mindenki beoltva, addig nincs megállás. Van elég lélegeztetőgép és védőfelszerelés is, de a legfontosabb az lenne, hogy mindenki vegye fel az oltást. Nem lesz tőle három fülünk és nem avatkozik bele a genetikába se, de megvédhet minket a haláltól.” –kezdte a tévéből és az internetes mémekről jól ismert főorvos. 
A koronavírusjárvány miatt borzasztóan nehéz másfél év van mögöttünk. Megtapasztaltuk, hogy milyen érzés a bezártság, az egymástól való elszigetelődés, és beépült a tudatunkba a vírustól való félelem is. Új kifejezések kerültek be a magyar közbeszéd szótárába, ilyen például a home office, zoom meeting, videókonferencia, online óra, chat stb. A járványidőszak tehát nem csak a mindennapjainkat változtatta meg, hanem a kapcsolatainkat is. 
 
DSC05290 0907
 
Dr. Zacher szerint a járvány olyan nyomokat hagy bennünk, amikre egész életünkben emlékezni fogunk. Emiatt sokkal több embert érintett pszichésen a koronavírus, mint ahányan átestek a betegségen. Ezért két órás előadásában nem csupán a járványról és az oltásról szólt, hanem annak mentális következményeiről, az új és a már meglévő függőségekről, szenvedélybetegségekről is.  A szakorvos összegezte: A járvány miatt többet dohányzunk és iszunk, viszont jó hír, hogy a drogfogyasztás csökkent Magyarországon. Kiemelte, hogy hazánk az elhízás egyik európai éllovasa és hogy a pandémiának következtében emelkedett a telefon- és közösségi média függők száma is, amely véleménye szerint a későbbiekben komoly gondokat okozhat majd, hiszen a fogyasztók a szerhasználókéhoz hasonló tüneteket produkálhatnak. Az előadás további részében rámutatott, hogy a megszokott, hétköznapi tevékenységek hogyan válhatnak függőségekké. A főorvos tapasztalata azonban az, hogy a függőségeken túl lehet jutni, meg lehet tőlük szabadulni, de nagyon fontosnak tartja, hogy fel kell ismerni és el kell határozni a változást, gyógyulást.
A több mint 1,5 órás előadás után még nézői kérdésekre is sor került, majd ezt követően többen közös fotót kértek Zacher Gábortól, vagy a helyben megvásárolt könyveit dedikáltatták vele.
 
Mivel alapítványunk kiemelten fontosnak tartja a fiatalok nevelését, ezért a mostani előadásunkra is tiszteletjegyet biztosítottunk számos diáknak a helyi Arany János Katolikus Általános Iskola tanulói közül, ahogy számos ottani tanárnak és más települési köztiszteletben álló személyeknek is.

DSC05396 0907