Barion Pixel

A járvány idején könnyebb függővé válni – Zacher Gábor előadása Kecelen

Zacher nyitó
Egy következő covid-hullám esetén veszélybe kerülhet-e az egészségügyi ellátórendszer? Hangzott el a kérdés a Keceli Művelődési Ház nagytermében, ahol az országosan ismert toxikológus, főorvos Dr. Zacher Gábor tartott előadást körülbelül 250 ember előtt, a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány meghívására. „Jöhet a negyedik, ötödik, hatodik hullám is, mi itt leszünk a frontvonalban és állni fogjuk a sarat! Ha kell, havi 500 órát dolgozunk majd!” – válaszolta a Hatvani Kórház főorvosa.
 
„Mindennapi függőségeink 2.0. és a járvány” címmel tartott előadást városunkban szeptember elején Dr. Zacher Gábor toxikológus. „Nehéz időszakon vagyunk túl, de amíg nincs mindenki beoltva, addig nincs megállás. Van elég lélegeztetőgép és védőfelszerelés is, de a legfontosabb az lenne, hogy mindenki vegye fel az oltást. Nem lesz tőle három fülünk és nem avatkozik bele a genetikába se, de megvédhet minket a haláltól.” –kezdte a tévéből és az internetes mémekről jól ismert főorvos. 
A koronavírusjárvány miatt borzasztóan nehéz másfél év van mögöttünk. Megtapasztaltuk, hogy milyen érzés a bezártság, az egymástól való elszigetelődés, és beépült a tudatunkba a vírustól való félelem is. Új kifejezések kerültek be a magyar közbeszéd szótárába, ilyen például a home office, zoom meeting, videókonferencia, online óra, chat stb. A járványidőszak tehát nem csak a mindennapjainkat változtatta meg, hanem a kapcsolatainkat is. 
 
DSC05290 0907
 
Dr. Zacher szerint a járvány olyan nyomokat hagy bennünk, amikre egész életünkben emlékezni fogunk. Emiatt sokkal több embert érintett pszichésen a koronavírus, mint ahányan átestek a betegségen. Ezért két órás előadásában nem csupán a járványról és az oltásról szólt, hanem annak mentális következményeiről, az új és a már meglévő függőségekről, szenvedélybetegségekről is.  A szakorvos összegezte: A járvány miatt többet dohányzunk és iszunk, viszont jó hír, hogy a drogfogyasztás csökkent Magyarországon. Kiemelte, hogy hazánk az elhízás egyik európai éllovasa és hogy a pandémiának következtében emelkedett a telefon- és közösségi média függők száma is, amely véleménye szerint a későbbiekben komoly gondokat okozhat majd, hiszen a fogyasztók a szerhasználókéhoz hasonló tüneteket produkálhatnak. Az előadás további részében rámutatott, hogy a megszokott, hétköznapi tevékenységek hogyan válhatnak függőségekké. A főorvos tapasztalata azonban az, hogy a függőségeken túl lehet jutni, meg lehet tőlük szabadulni, de nagyon fontosnak tartja, hogy fel kell ismerni és el kell határozni a változást, gyógyulást.
A több mint 1,5 órás előadás után még nézői kérdésekre is sor került, majd ezt követően többen közös fotót kértek Zacher Gábortól, vagy a helyben megvásárolt könyveit dedikáltatták vele.
 
Mivel alapítványunk kiemelten fontosnak tartja a fiatalok nevelését, ezért a mostani előadásunkra is tiszteletjegyet biztosítottunk számos diáknak a helyi Arany János Katolikus Általános Iskola tanulói közül, ahogy számos ottani tanárnak és más települési köztiszteletben álló személyeknek is.

DSC05396 0907

MEGOSZTÁS

Projektjeink

Előadásaink

Karitatív tevékenységünk

Pályázataink, versenyeink

Ajánlók

Közösségépítés

Baráti Kör

Összefoglaló a munkánkról